Στρατηγός Γ. Επιτήδειος: Προστασία των εργαζομένων από την έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γ. Επιτήδειος, στα πλαίσια της συζητήσεως για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεση σε καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες στον χώρο εργασίας.​

Ακολουθεί η ομιλία;​

Κυρία Πρόεδρε, οι θάνατοι από καρκίνους λόγω της εκθέσεως των εργαζομένων σε μεταλλαξιογόνους και καρκινογόνους χημικούς παράγοντες στον χώρο εργασίας είναι ιδιαίτερα πολλοί. Για τον λόγο αυτό, αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Είναι αλήθεια ότι και οι εργοδότες και τα κράτη αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να περιοριστεί η έκθεση των εργαζομένων σε παράγοντες όπως τα καυσαέρια των πετρελαιοκινητήρων, παλαιών και νέων, οι πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες, καθώς επίσης και οι αρωματικοί, οι οποίοι απορροφώνται από το δέρμα. Καθορίζουν επίσης κάποια ελάχιστα όρια τα οποία δεν πρέπει να υπερβαίνονται σε ό,τι αφορά την έκθεση των εργαζομένων.

Όμως αυτά είναι ημίμετρα· πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα, όπως είναι η κατασκευή καινούργιων κινητήρων που να μην παράγουν καύσιμα με ρυπογόνες ουσίες και κυρίως πρέπει να καθοριστεί νομοθεσία, ούτως ώστε να παρεμβαίνει το κράτος και να τιμωρεί τους επιχειρηματίες εκείνους οι οποίοι αδιαφορούν για την προστασία των εργαζομένων τους.