Στρατηγός Γ. Επιτήδειος – Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος στα πλαίσια της συζητήσεως για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια και το μέλλον της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς.​

Ακολουθεί η ομιλία:​

Κύριε Πρόεδρε, πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος Trump ανακοίνωσε την απόφαση να αποχωρήσει η χώρα του από τη Συνθήκη των πυρηνικών δυνάμεων μέσου βεληνεκούς. Αυτή η Συνθήκη, που υπογράφηκε το 1987 από τον Gorbachev και τον Reagan, είναι πολύ σημαντική διότι έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα και στο πλαίσιο της εφαρμογής της έχουν καταστραφεί τρεις χιλιάδες πυρηνικά βλήματα.

Με την αποχώρηση, όμως, των ΗΠΑ από τη Συνθήκη αυτή, όπως επίσης και από τη Συνθήκη για τα πυρηνικά του Ιράν, εντείνεται ο κίνδυνος να αυξηθούν οι εξοπλισμοί σε πυρηνικά όπλα από όλες τις πυρηνικές δυνάμεις. Οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο. Η Ρωσία θέλει να παραμείνει στη Συνθήκη, πλην όμως αισθάνεται ότι απειλείται.

Και αν αποφασίσει να εντάξει τα πυρηνικά όπλα στον στρατηγικό της σχεδιασμό θα υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις. Θα επηρεαστούν όλες οι χώρες της Ευρώπης και κυρίως η Γερμανία.