Η Αγία Βαρβάρα να προστατεύει το πυροβολικό μας

Αγία Βαρβάρα

Σήμερα, 4 Δεκεμβρίου η εκκλησία μας τιμά την μεγαλομάρτυς του Χριστού Αγία Βαρβάρα. Η Αγία Βαρβάρα ζούσε και μεγάλωνε στη πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία επί του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η Αγία παρότι ο πατέρας της Διόσκουρος ήταν φανατικός ειδωλολάτρης είχε προσηλυτισθεί κρυφά στην ορθοδοξία. Όταν ο αυστηρός πατέρας της είχε διατάξει να χτισθεί ένα λουτρό με δύο παράθυρα η θαρραλέα Αγία Βαρβάρα ζήτησε από το χτίστη να προσθέσει ένα τρίτο παράθυρο ώστε να συμβολίζεται έτσι η Αγία Τριάδα. Ο ίδιος της ο πατέρας όταν αντιλήφθηκε ότι η κόρη που μεγάλωνε ήταν χριστιανή έγινε έξω φρενών και την παρέδωσε στον Ρωμαίο έπαρχο , μέγα διώκτη των χριστιανών. Ο έπαρχος προσπάθησε να κολακεύσει την πανέμορφη Αγία ώστε να αλλαξοπιστήσει. Αλλά μάταια. Η αγάπη που έτρεφε για τον Χριστό στην καρδιά της ήταν πέραν των ανθρωπίνων πειρασμών. Τελικά διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός της. Δήμιος θα ήταν ο ίδιος της ο πατέρας. «Πατρικαίς χερσί των πατρικώ ξιφεί την τελείωσιν δέχεται» γράφει ο βιογράφος της Συμεών. Η Αγία Βαρβάρα δεν φοβήθηκε καθόλου και δέχτηκε τη ποινή της με χαρά. Ήξερε πως θα άφηνε τα επίγεια και μάταια αυτού του κόσμου για να ζήσει στην βασιλεία των ουρανών. Τη στιγμή όμως που ο Διόσκουρος διέπραττε το μέγα έγκλημα και σκότωνε τότε τη 16χρονη Αγία, τον χτυπά η οργή του Κυρίου με θανατηφόρο κεραυνό.

Έτσι τον τιμωρό κεραυνό συμβολίζει το πυροβολικό μας όπου από το 1829, κατά τη συγκρότηση του πρώτου τάγματος, θέτει τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα υπό τη μέριμνα της Αγίας μεγαλομάρτυρας Βαρβάρας. Έκτοτε, το τιμημένο όπλο του στρατού μας διαπρέπει στα πεδία των μαχών και συντελεί ενεργά στην προάσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Όταν οι στρατιώτες του πυροβολικού συμμετέχουν σε επιχείρηση ο εχθρός τη Ελλάδος δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Οι κεραυνοί των κανονιών μας είναι ο τιμωρός και το φόβητρο κάθε επίδοξου εισβολέα.

Το πυροβολικό, πάντοτε υπό τη σκέπη της Αγίας Βαρβάρας απετέλεσε σε όλους τους πολέμους του έθνους σημαντικό παράγοντα νίκης των ελληνικών όπλων. Οι πυροβολητές υπήρξαν ανέκαθεν ισχυροί και αποτελούν χωρίς τυμπανοκρουσίες την ήρεμη δύναμη του στρατεύματος. Υλοποιώντας την προσταγή «Ισχύς δια της γνώσεως» γνώριζαν άριστα το όπλο τους το οποίο χρησιμοποιούσαν πάντοτε με μεγάλη επιτυχία. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι σημερινοί πυροβολητές ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου στέκονται συνεχώς επί των επάλξεων του Έθνους για να κατακεραυνώσουν με τα βλήματα και τους πυραύλους τους κάθε επίβουλο εισβολέα.