Γεώργιος Επιτήδειος στην εφημερίδα «Εμπρός»: «Βέτο για το όνομα Μακεδονία»

Ο Ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αντιστράτηγος ε.α Γεώργιος Επιτήδειος, με πολυετή υπηρεσία ως Διοικητής Πυροβολαρχίας, Διοικητής της Σχολής Πυροβολικού, και Επιτελής στο ΓΕΣ, στο ΓΕΕΘΑ, στο Στρατηγείο των Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης (SHAPE), στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ (IMS) και ως Διευθυντής του Τμήματος Τρεχουσών Επιχειρήσεων και Χειρισμού Κρίσεων του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (EUMS), έχει την γνώση και την εμπειρία να μας διαφωτίσει για την ολοένα και πιο περίπλοκη πολιτικοστρατιωτική κατάσταση στην περιοχή μας. Τον συναντήσαμε και του ζητήσαμε να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων που αφορουν το φλέγον ζήτημα της Μακεδονίας μας, αλλά και θέματα του ευρύτερου χώρου μας.

Συνέντευξη στην ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
Για το Μακεδονικό ζήτημα

Τις μέρες αυτές η πολιτική συζήτηση η οποία διεξάγεται στην Ελλάδα αφορά το εθνικό ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας. Πείτε μας ως Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή ποιες είναι οι θέσεις σας για το θέμα αυτό.

Θεωρώ αυτονόητο πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί ως ονομασία τον όρο Μακεδονία είτε ένα σύνθετο όνομα που θα περιέχει την λέξη αυτή. Στην τελευταία περίπτωση, οποιαδήποτε λέξη και αν αποτελεί το δεύτερο συνθετικό της ονομασίας, αυτό θα αποσιωπάται και θα προβάλλεται το συνθετικό «Μακεδονία». Αυτή η κατάσταση θα γίνει εύκολα αποδεκτή από τους ξένους οι οποίοι έχουν δυστυχώς συνηθίσει να ακούνε τους Σκοπιανούς να ονομάζουν την χώρα τους Μακεδονία χωρίς επίσημη αντίδραση από την ελληνική πλευρά. Τελικά συνειρμικά όλοι θα θεωρούν πως οι Μακεδόνες είναι Σκοπιανοί. Εν συνεχεία θα είναι εύκολο τα Σκόπια να παραποιήσουν την Ιστορία και να επιβάλουν την άποψή τους πως εφόσον υπάρχει κράτος Μακεδονία πρέπει να έχει Μακεδονικό λαό, Μακεδονική γλώσσα και γραφή. Σε δεύτερη φάση θα ισχυρισθούν πως η Μακεδονία της Ελλάδος είναι τμήμα της χώρας των Σκοπίων που το κατέχει παράνομα η Ελλάδα και πρέπει να απελευθερωθεί και να ενσωματωθεί στα Σκόπια.
Για τους παραπάνω λόγους η αποδοχή έστω και σύνθετης ονομασίας που περιέχει τον όρο Μακεδονία είναι καθαρή προδοσία. Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, όσες πιέσεις και αν ασκηθούν από τον αμερικανικό κυρίως παράγοντα ο οποίος επείγεται να λήξει το θέμα του ονόματος ώστε να ενταχθούν τα Σκόπια κυρίως στο ΝΑΤΟ – όπου δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει η χώρα αποδεκτή – και μεταγενέστερα στην ΕΕ στην οποία υπάρχουν σχετικές προϋποθέσεις τις οποίες, προς το παρόν, τα Σκόπια δεν πληρούν.

Πώς πιστεύετε ότι μια εθνικού προσανατολισμού, ως όφειλε, ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να χειριστεί το ζήτημα;

Ο κανόνας ο οποίος ισχύει από την αρχαιότητα στην διεθνή πολιτική σκηνή είναι ότι κάθε χώρα ασκεί την εξωτερική της πολιτική κατά τρόπο ο οποίος εξυπηρετεί τα εθνικά της συμφέροντα και εγγυάται την υπεράσπιση και την προώθηση των απαραγράπτων εθνικών δικαίων, με αντικειμενικό σκοπό την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών της. Τα δίκαιά της αυτά η κάθε χώρα τα παρουσιάζει με σαφήνεια και αποφασιστικότητα ώστε να τα γνωρίζουν όλα τα υπόλοιπα κράτη, και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών ή αμφισβητήσεως. Επιπλέον επιβάλλει σε όλα τα κράτη να αντιληφθούν ότι δεν θα διστάσει να υπερασπισθεί τα δίκαια αυτά με κάθε μέσον και κάθε τρόπο.
Αυτή την αυτονόητη πολιτική δεν εφαρμόζουν δυστυχώς οι κυβερνήσεις του ελληνικού κράτους από το 1974 και μετά. Αυτό οφείλεται κυρίως σε λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας υπό την έννοια ότι, οι μεν αριστερές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν ήθελαν να εφαρμόσουν σκληρή πολιτική στα εθνικά θέματα ώστε να μην προαχθεί ο εθνικισμός, οι δε «δεξιές» κυβερνήσεις της ΝΔ για να μην κατηγορηθούν ως εθνικιστές και φασίστες. Το αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης και εθνικά μειοδοτικής νοοτροπίας ήταν να χάσει η χώρα μας την αξιοπιστία της στο διεθνές στερέωμα.
Η Ελλάδα ήταν και είναι ισχυρή όχι μόνο στρατιωτικά αλλά διπλωματικά και πολιτικά. Είναι μέλος δυο ισχυρών διεθνών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους τα Σκόπια επιδιώκουν να εισέλθουν. Η χρησιμοποίηση της παραπάνω ισχύος θα έπρεπε να αποτελέσει τον γνώμονα των διαπραγματεύσεών μας με την γειτονική χώρα. Έπρεπε να τους καταστήσουμε σαφές σε όλους τους τόνους ότι, εφόσον καπηλευθούν το όνομα της Μακεδονίας, δεν θα έχουν ούτε ατλαντική ούτε ευρωπαϊκή προοπτική. Παράλληλα θα έπρεπε να διακόψουμε κάθε συζήτηση μαζί τους έως ότου έλθουν με πρόταση ονόματος που δεν θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Ταυτόχρονα οφείλουμε να ενημερώσουμε τόσο τις ΗΠΑ όσο και τους εταίρους μας στην ΕΕ ότι δεν προτιθέμεθα να διαπραγματευτούμε τα δίκαιά μας, και να τους προτρέψουμε να πιέσουν τα Σκόπια να μην έχουν παράλογες απαιτήσεις.
Αλλωστε αυτοί θα ωφεληθούν από την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και όχι η Ελλάδα. Βεβαίως, όπως επισημάνατε σωστά και εσείς, αυτή την στάση θα τηρούσε είτε μία εθνική κυβέρνηση είτε μια κυβέρνηση που θα είχε εθνικό προσανατολισμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TV21 επανέφερε μια πρόταση του 2005 του Μάθιου Νίμιτς, να συμφωνηθεί και για την πλευρά της Ελλάδας κάποιος προσδιορισμός (π.χ. «Ελληνική Μακεδονία») ώστε να μην έχει κανένα από τα δύο μέρη δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης του όρου «Μακεδονία». Τελικά θα χάσει το πολιτικό σύστημα και την Μακεδονία, όπως «έχασε» την Κύπρο;

Φοβούμαι πως αυτή θα είναι τελικά μια αναπόφευκτη εξέλιξη. Το άσχημο είναι πως δεν πιέσαμε όταν έπρεπε και είχαμε χρόνο στην διάθεσή μας, τους Αμερικανούς οι οποίοι έχουν τεράστια συμφέροντα στα Σκόπια, ώστε αυτοί με την σειρά τους να πιέσουν τους Σκοπιανούς στο θέμα του ονόματος. Τώρα, παρά τις αντιδράσεις μας οι οποίες, λόγω της πιέσεως που ασκεί στην κυβέρνηση η λαϊκή αγανάκτηση για το όνομα της Μακεδονίας, θα είναι έντονες, οι πιθανότητες να αποφύγουμε την σύνθετη ονομασία είναι περιορισμένες.
Αυτό οφείλεται στο ότι, λόγω της έκρυθμης καταστάσεως που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια στα Σκόπια, και η οποία απειλεί με διάλυση την χώρα, οι Αμερικανοί επείγονται να τα εντάξουν, το ταχύτερο δυνατόν, στο ΝΑΤΟ (για την ΕΕ δεν ενδιαφέρονται, και θα σας εξηγήσω το γιατί).
Όπως γνωρίζετε, από το 2000 οι ΗΠΑ έχουν κατασκευάσει στο Ουρόσεβατς του Νοτίου Κοσσυφοπεδίου και σε απόσταση 26 χλμ από τα Σκόπια μια τεράστια Στρατιωτική Βάση, την Camp Bondsteel ή Grande Dame (Μεγάλη Κυρία) όπως την ονομάζουν. Η βάση αυτή είναι τεραστίας εκτάσεως και ένα τμήμα της ευρίσκεται και εντός του εδάφους των Σκοπίων. Διακρίνεται μάλιστα δια γυμνού οφθαλμού από την σελήνη. Εχει έκταση 3.865 στρέμματα, απέχει από την Ελλάδα 149 χλμ. και είναι εγκατεστημένοι σ’ αυτή 9000 Αμερικανοί στρατιωτικοί με βαρύ οπλισμό. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική βάση στον κόσμο, μετά την Camp Anaconda που φιλοξενεί 28000 στρατιωτικούς και πολίτες και βρίσκεται στο Ιράκ κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Εχει επίσης 60 επιθετικά ελικόπτερα APACHE και BLACKHAWK και προβλέπεται να φιλοξενήσει αεροσκάφη F16 και STEALTH που θα μεταφερθούν από την βάση του Aviano.
Αποστολή του Camp Bondsteel είναι ο έλεγχος και η προστασία των δυο ενεργειακών αγωγών που θα διέλθουν μέσω του εδάφους των Σκοπίων. Ο ένας είναι ο γνωστός TAP (Trans Adriatic Pipeline) ο οποίος θα έχει μήκος 4.000 χλμ. και θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία (Αζερμπαϊτζάν) μέσω Τουρκίας-Β. Ελλάδος-Αλβανίας-Αδριατικής, και θα ενώνεται με το ιταλικό αέριο. Ο άλλος είναι ο ΑΜΒΟ (ακρωνύμιο των λέξεων Albanian-Macedonian-Bulgarian Oil) ο οποίος θα έχει μήκος 892 χλμ και θα μεταφέρει πετρέλαιο από το λιμάνι του ΠΥΡΓΟΥ (BURGAS) της Βουλγαρίας στον ΑΥΛΩΝΑ, κινούμενος παράλληλα προς την λεγόμενη παρά-Εγνατία, έναν οδικό άξονα που θα διέρχεται και από το έδαφος των Σκοπίων.
Για την προστασία του αγωγού αυτού, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την κατασκευή μιας ακόμη βάσεως, στο νότιο τμήμα της χώρας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.
Η βάση αυτή θα συνδέεται με το CAMP BONDSTEEL και προβλέπεται να περιλαμβάνει αεροδρόμιο, ραντάρ εγκαίρου προειδοποιήσεως και χώρους και εγκαταστάσεις εκτοξεύσεων πυραύλων. Με τις δυο προαναφερθείσες βάσεις, οι Αμερικανοί όχι μόνο θα προστατεύουν τους αγωγούς που μεταφέρουν ενέργεια από την Μ. Ανατολή στην Ευρώπη, έχοντας την δυνατότητα να διακόψουν την ροή τους, όποτε το επιθυμούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά θα ελέγχουν την περιοχή των Βαλκανίων, της Μ. Ανατολής, και θα απαγορεύουν οποιαδήποτε επέμβαση της Ρωσίας στα Βαλκάνια.
Ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην παρουσία τους στα Σκόπια, είναι και η κατασκευή υπό άκρα μυστικότητα, στην βόρεια πλευρά της πόλεως των Σκοπίων, της μεγαλύτερης πρεσβείας τους στον κόσμο, στην οποία προβλέπεται να υπηρετεί προσωπικό 310 ατόμων. Στην πρεσβεία αυτή θα εγκατασταθεί το περιφερειακό επιτελείο της CIA στα Βαλκάνια, το οποίο θα επιτηρεί και θα συλλέγει πληροφορίες για τις χώρες των Βαλκανίων και όχι μόνον.
Από όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεστε τον λόγο για τον οποίο οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την επιβίωση των Σκοπίων.
Ατυχώς χάσαμε μεγάλη ευκαιρία να επιβάλουμε εμείς την θέληση μας στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Τώρα δεν γνωρίζω εάν υπάρχει χρόνος ώστε η αμερικανική πλευρά να πραγματοποιήσει με επιτυχία, εάν θα ήθελε, φυσικά, τους απαιτούμενους διπλωματικούς ελιγμούς προς την κυβέρνηση των Σκοπίων. Εάν υπάρχει ελπίδα να γίνει κάτι τέτοιο, αυτή θα προέλθει μόνο εάν απειλήσουμε πως θα ασκήσουμε veto στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.
Έχουμε όμως την διάθεση να το κάνουμε αυτό;

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που έχετε κάνει εσείς και οι συνάδελφοί σας Ευρωβουλευτές του Λαϊκού Συνδέσμου, επί του θέματος; Είναι πληροφορημένοι οι εταίροι μας, ιδιαιτέρως του Εθνικιστικής πτέρυγας για το ζήτημα;

Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας μας στο Ευρωκοινοβούλιο άρχισαν οι παρεμβάσεις μας, διότι όλοι, ακόμη και στις επίσημες συνεδριάσεις, χρησιμοποιούσαν το όνομα «Μακεδονία» οσάκις ανεφέροντο στα Σκόπια. Οι αντιδράσεις μας γινόντουσαν είτε μεμονωμένα στις Επιτροπές στις οποίες συμμετέχει ο καθένας μας, είτε από κοινού, όταν το θέμα ερχόταν σε γνώση όλων των εργαζομένων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Όταν οι παρεμβάσεις μας είχαν ως αποδέκτη κάποιο συνάδελφό μας ή επίσημο εκπρόσωπο της Ε.Ε., η απαίτησή μας ήταν να μην χρησιμοποιεί σε επίσημες δηλώσεις του όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια. Όταν απευθυνόμαστε σε πολλούς αποδέκτες, η παρέμβασή μας γινόταν με ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) προς όλους. Στο μήνυμα, πέραν των υπολοίπων, εξηγούσαμε πως η ονομασία των Σκοπίων δεν είναι μόνο κλοπή της Ελληνικής Ιστορίας και του πολιτισμού, αλλά και έκφραση αλυτρωτικών τάσεων και επεκτατικών βλέψεων από μέρους τους κατά της Ελλάδος. Αυτό το κάναμε ώστε να πληροφορηθούν την αλήθεια, και να μην προβάλλουν το άλλοθι ότι δεν γνωρίζουν γιατί ως Έλληνες ενοχλούμασθε από αυτή την συμπεριφορά.
Όταν φιλοσκοπιανοί Ευρωβουλευτές οργάνωσαν βραδυά για την υποστήριξη των Σκοπίων, αντιδράσαμε με την φυσική παρουσία μας, και τη επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας.
Όλες οι παραπάνω δραστηριότητές μας είναι καταχωρημένες τόσο στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, όσο και στο «you-tube» όπου μπορούν να τις αναζητήσουν όσες και όσοι επιθυμούν να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο εκτελούμε την αποστολή μας στο Ευρωκοινοβούλιο και να μην γίνονται θύματα παραπληροφορήσεως, ανακριβειών, ή κακοηθειών.
Οι Εθνικιστές των υπολοίπων χωρών είναι φυσικά πλήρως ενημερωμένοι για το επίμαχο θέμα και αποκαλούν τα Σκόπια, FYROM.