Προστασία στους καταναλωτές για τις διαδικτυακές συναλλαγές

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, στα πλαίσια της συζητήσεως για την συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών που είναι αρμόδιες για την επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών.

Ακολουθεί η ομιλία:

Κύριε Πρόεδρε, η μεγάλη ανάπτυξη του Διαδικτύου παρέχει τη δυνατότητα σε αριθμό καταναλωτών να πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές μέσω αυτού, εξ αποστάσεως. Αυτή η δυνατότητα, όμως, τους εκθέτει στον κίνδυνο να πέσουν θύματα μικρής ή μεγάλης απάτης, όπως π.χ. να καταθέσουν χρήματα για αγορά ειδών που δεν υφίστανται, είτε να αγοράσουν είδη αμφιβόλου ποιότητας.

Είναι, λοιπόν, αναγκαία η συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών, ούτως ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές από την απάτη αυτή και να ενημερώνονται σχετικά με το τι συμβαίνει σε αυτές τις εταιρείες μέσω Διαδικτύου. Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί μια αυστηρή νομοθεσία, ούτως ώστε όσες εταιρείες παρανομούν να επιστρέφουν τα χρήματα στους καταναλωτές, όπως επίσης και να ακυρώνονται κάποιες ιστοσελίδες οι οποίες ανήκουν σε εταιρείες που παρανομούν. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και θα αυξηθεί επίσης και το εμπόριο εξ αποστάσεως.