Στρατηγός Γ. Επιτήδειος: Πολλές φορές εισάγονται στην ΕΕ μη ασφαλή τρόφιμα από τρίτες χώρες

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, στα πλαίσια της συζητήσεως σχετικά με την διαφάνεια και βιωσιμότητα της αξιολόγησης κινδύνου στην αλυσίδα τροφίμων στην ΕΕ.​

Ακολουθεί η ομιλία:​

Κύριε Πρόεδρε, τα τρόφιμα, τα οποία αποτελούν τον πλέον σημαντικό παράγοντα για την επιβίωση του ανθρώπου, πρέπει να προστατεύονται από κινδύνους που αναφέρονται στην υγιεινή τους κατάσταση καθώς επίσης και απειλούν τη ζωή των ανθρώπων οι οποίοι τα καταναλίσκουν. Ανάλογη προσοχή πρέπει να δίνεται και στις ζωοτροφές.

Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που ασχολείται με την προστασία των τροφίμων πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονική βάση και να επεκτείνεται σε όλη την αλυσίδα της διατροφικής διαδικασίας ούτως ώστε να προστατεύει τους πολίτες. Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων στηρίζει τις εκτιμήσεις που κάνει σε επιστημονική διαδικασία, εντούτοις οι πολίτες δεν την εμπιστεύονται.

Ένας λόγος ο οποίος επιτείνει αυτή την ανησυχία των πολιτών είναι το γεγονός ότι έρχονται πολλές φορές τρόφιμα από τρίτες χώρες τα οποία δεν έχουν υποστεί εξέταση για την υγειονομική τους κατάσταση. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει διαφάνεια, ούτως ώστε να προστατευθεί η ζωή των πολιτών.